dimecres, 5 de juny del 2013

Jo confesso, de Jaume Cabré

Jaume Cabré (Barcelona, 30 d’abril de 1947) és un dels escriptors catalans de més prestigi en l’àmbit literari actual. Ha compaginat durant molt de temps l’escriptura literària i l’ensenyament. Cabré ha rebut diversos premis de la literatura catalana a obra inèdita i obra publicada.

Jo confesso és una novel·la escrita originalment en la nostra llengua que va ser editada per Edicions Proa a Barcelona l’any 2011. Aquesta és una novel·la que fa una reflexió del mal mitjançant el personatge de l’Adrià Ardèvol. El protagonista d’aquesta història viu dins un univers ple de cultura del qual centre n’és el despatx del seu pare, on hi ha un element clau de la història, un violí del segle XVIII.

 
Aquesta és la història d’un personatge solitari, que ha viscut sense l’estima dels seus pares des de molt petit, entre els llibres i els secrets inconfessats. És un carta que explica l’amor incondicional que sent per una altra persona i el dolor i la culpa que sent per la seva violenta mort.

El tema principal de l’obra és el mal. Aquest mal perviu al llarg dels segles fins arribar al protagonista, que l’hereta i l’augmenta mitjançant el violí que hi ha al despatx del seu pare. Un altre tema que es tracta en aquesta novel·la és el nazisme. L’amor també juga un paper important dins l’obra, però és un amor fracassat que ja es mostra a la infància del protagonista: els seus pares no s’estimen. Finalment, la veritat és un tema que també juga un paper important dins l’obra de Cabré. Els secrets i les mentides són presents a tots els personatges de la història.


Jo confesso ha tingut tant d’èxit que ha estat traduïda a diferents llengües i ha rebut diversos premis entre els que podem destacar el Premi de la Crítica Catalana 2012 i el Premi Crítica Serra d’Or 2012. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada